Kwiat róży wzbogaca swoim pięknem i właściwościami zdrowotnymi

0
1432
kwiat róży

Róża – królowa kwiatów. Ceniona i uprawiana w wielu kulturach od wieków. Roślina ozdobna w ogrodach. Źródło olejków eterycznych, perfum i kosmetyków. Skarbnica właściwości zdrowotnych.

Wpływ zapachu róży
Ten czysty, nęcący, niezwykle romantyczny zapach upaja. Działa jak afrodyzjak. Dynamizuje i ożywia umysł. Pomaga osiągnąć równowagę, tworzy poczucie bezpieczeństwa, powodzenia i samoakceptacji. Inhalacje różanymi olejkami czy wywarami pomagają przy bólach głowy i osłabieniu organizmu. Inhalacje są dobre dla ludzi podatnych na nerwice i depresje, gdyż obniżają napięcie.

Naturalny olejek różany
Naturalny olejek różany otrzymuje się z kwiatów róży damasceńskiej. Popularność zyskał dzięki niepowtarzalnemu, zmysłowemu zapachowi i dobroczynnemu wpływowi na zdrowie i urodę. Różany olejek poprawia nastrój, uspokaja, zmniejsza napięcie nerwowe. Kąpiele i masaże olejkiem rozgrzewają, działają przeciwbólowo i wspomagają leczenie stanów zapalnych skóry.

Właściwości olejku różanego
Olejek różany działa odkażająco, przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwdepresyjnie. Relaksuje, koi i pobudza zmysły. Ułatwia trawienie. Działa korzystnie na przewód pokarmowy – kuruje błony śluzowe, uzupełnia braki flory bakteryjnej, walczy z brakiem fermentacji w żołądku i jelitach. Stymuluje system immunologiczny i zwiększa pewność siebie. Stosuje się go w leczeniu nerwic, przygnębienia i utrzymującego się stresu. Ceniony przy leczeniu kobiecych dolegliwości, astmy, chronicznego zapalenia oskrzeli i problemów natury seksualnej.

Olejek różany na schorzenia skóry
Olejek różany wygładza, nawilża i łagodzi podrażnienia skóry. Działa przeciwzmarszczkowo i odmładzająco. Przyspiesza regenerację naskórka. Normuje pracę gruczołów potowych i łojowych. Pomaga redukować blizny, rozstępy, szramy, podrapania, jest przydatny przy leczeniu trądziku i opryszczki. Składnik wielu kremów odświeżających i tonizujących. Idealny do cery wrażliwej. Poza tym świeże płatki róż mogą złagodzić alergiczny świąd.

Eksperymenty z zastosowaniem róż
Według niemieckich naukowców zapach róży wywołuje miłe sny. Z kolei badania uczonych z Uniwersytetu Harvard wyjawiły, że materiał przyswojony przez ochotników był lepiej odtwarzany po nocy spędzonej w pomieszczeniu aromatyzowanym różą. Zapach kwiatu usprawnił przesyłanie wiadomości do obszaru mózgu odpowiedzialnego za pamięć długotrwałą.

Róża w starożytności
Starożytni medycy podawali ekstrakt z płatków róż pacjentom chorym na serce i nerki. Różane kadzidła służyły im za lek na choroby płuc. Co więcej, używali wody różanej do kojenia nerwów.

Róża w kuchni
W tradycyjnej kuchni ludowej owoce dzikiej róży (Rosa canina) wykorzystuje się do wyrobu dżemu, syropu (stosowanego także jako suplement diety), octu, wina i herbaty. Herbatę produkuje się również z płatków róży. Ekstrakt z płatków kwiatu służy Francuzom do wyrobu słynnego syropu różanego. Wody różanej używa się w azjatyckiej i środkowo-wschodniej kuchni.