Wdychaj rozmaryn na poprawę pamięci

0
454
rozmaryn na pamiec

Zespół psychologów z Uniwersytetu Northumbria w Wielkiej Brytanii dowiódł, że zapach rozmarynu zwiększa wydajność mózgu i poprawia pamięć. Dzięki rozmarynowi polepsza się zdolność zapamiętywania wydarzeń i zadań, które mają być ukończone w określonym czasie. Odkrycie brytyjskich naukowców może wspomóc leczenie osób z zaburzeniami pamięci.

Rozmaryn od dawna łączono z pamięcią. Już Szekspir wiedział, że może poprawić zapamiętywanie. W czasach starożytnych używano olejku z rozmarynu w trakcie ślubów i pogrzebów. Palono go w szkołach, by chronić dzieci przed zawrotami głowy. Współcześnie stosuje się rozmaryn jako środek przeciwbólowy, na migreny i problemy układu pokarmowego.

Testy potwierdziły, że rozmaryn wspomaga pamięć
Brytyjscy uczeni udowodnili, że wdychanie rozmarynowego olejku eterycznego znacznie poprawia pamięć. W testach wzięło udział 66 zdrowych, dorosłych osób. Podzielono je na dwie grupy. Jedna grupa przebywała w pomieszczeniu, w którym rozpylono zapach rozmarynu. Druga zajęła pokój bez zapachu. Ochotnicy mieli wykonać różnorodne zadania pamięciowe (np. mieli odnaleźć ukryte przedmioty) w jak najkrótszym czasie i bez podpowiedzi. Ci, którzy wdychali rozmaryn lepiej poradzili sobie z zadaniami niż ci, którzy nie byli wystawieni na zapach zioła. Różnica między oboma zespołami była wysoka. Wyniosła aż 60-75%.

Badacze wzięli pod lupę pamięć prospektywną
Ekipa doktora Marka Mossa skupiła się na pamięci prospektywnej. Jest ona odpowiedzialna za zapamiętywanie wydarzeń, które mają nastąpić w przyszłości, i zadań, które mają być ukończone w określonym czasie. Dzięki działaniu rozmarynu pacjenci sprawniej zapamiętają, aby wziąć lekarstwa na czas, a zapominalscy przypomną sobie, by wysłać bliskiemu urodzinową kartkę.

Analizie poddano krew ochotników
Naukowcy przebadali krew uczestników testu. Przeanalizowano ją pod kątem obecności substancji zwanej 1,8-cyneolem, którą można również znaleźć w olejku eterycznym z rozmarynu. Osoby, które wdychały rozmaryn miały w osoczu wyższe stężenie 1,8-cyneolu. Według badaczy substancja ta stymuluje nerw węchowy bezpośrednio w nosie, a to z kolei wpływa na funkcjonowanie mózgu.